Česká Kanada

29.02.2012 07:10

Česká Kanada je vžitý název pro území ležící v Jihočeském kraji na pomezí historických zemí Čech a Moravy zhruba mezi městy Nová Bystřice a Slavonice a obcí Kunžak. Nachází se v jihovýchodní části okresu Jindřichův Hradec. Právě pro přírodní charakter krajiny, početné vodní hladiny a rozsáhlé lesní komplexy, i pro poněkud sychravější podnebný ráz, je tato oblast nazývána Českou Kanadou. V roce 1994 zde byl vyhlášen přírodní park o rozloze 283 km².

Oblast je tvořena žulovou a silně zalesněnou Novobystřickou vrchovinou. Nejvyšším bodem je 738 metrů vysoký Vysoký kámen. Po celé České Kanadě jsou rozesety skalní a kamenné útvary. Poměrně hojné jsou zde i rybníky (Kačležský, Krvavý, OsikaBlanko…). Centrem České Kanady je odnepaměti románská zřícenina  hradu Landštejn.

Česká Kanada je překrásný kout Jižních Čech, kam se jistě rádi budete vracet  v létě i v zimě. Je to ideální kraj pro turistiku pěšky i na kole, koupání, návštěvu historických míst jako je renesanční město Slavonice, zaniklá středověká osada Pfaffenschlag, či zříceniny mohutného románského hradu Landštejn. 
Najdete zde též stezku a sluj neslavně proslulého loupežníka Grázla, zrekonstruované pevnůstky první linie pohraničního opevnění z roku 1938, nebo zbytky mnoha zaniklých pohraničních vesnic. Můžete se také projet historickým parním vlakem po úzkokolejné trati z roku 1897, zajít se podívat na stádo pasoucích se bizonů, nebo třeba si jít zahrát golf