Česká Kanada - bizoni i Jára Cimrman

12.02.2012 12:13

 

Zvu vás na výlet s dětmi (nebo bez nich) na nenáročný pohodový výlet do přírody. Podíváme se do České Kanady, čili na Jindřichohradecko, na polosamotu Rožnov a do Kaprounu, jehož vlakovou zastávku proslavil Jára Cimrman. Byly jsme tam autem, ale výlet se dá absolvovat pohodlně i na kole.

 
Za čím jedeme?

Nejprve se vydáme za bizony do Rožnova. Tato polosamota se nachází uprostřed krásné přírody České Kanady, asi 8km severovýchodně od Nové Bystřice (nedaleko Klenové). U silnice v Rožnově jsou tři stavení, ale my vyhledáme ruiny venkovské usedlosti na louce asi 200m od silnice. Vede k nim stromořadí s úzkou silničkou. Za polorozpadlými budovami v rozlehlém výběhu spatříme stádo bizonů. Obrovské zvířecí kolosy můžeme pozorovat úplně zblízka, protože přístup je až k ohradě. Zřejmě jsou zvyklí na společnost, protože přítomnost asi 15 lidí je nijak neznepokojila. Když se jich nabažíme, můžeme se v areálu občerstvit, protože je tam zbudováno pěkné odpočinkové prostředí – stoly, lavice, altánky, kuželky a taky obrovská kamenná pec, ve které se asi občas nějaký nezbedný bizon upeče.

 

BIZON AMERICKÝ.doc

 

Pak se přes Klenovou (nebo na kole přes Klenovské samoty) přesuneme do vesničky Kaproun (asi 6km). Auto necháme na návsi u penzionu U Paulánů, kde mimochodem moc dobře vaří. Uděláme si krátkou vycházku k zastávce na úzkokolejné železnici (Jindřichův Hradec – Nová Bystřice). Vede k ní pohodlná pěšina, po zelené turistické značce, asi 1km. Zastávku proslavil Jára Cimrman, když tam byl vyloučen z vlakové přepravy. Jak vypadl rovnou na ústa, s vystrčenou zadnicí, můžeme vidět na jeho pomníku. Na zastávce je rovněž Cimrmanův strom, coby svědek potupného vykopnutí z vlaku a ohniště, u kterého Jára Cimrman poseděl.

 

V této oblasti jste obklopeni na každém kroku nádhernou přírodou. Zážitkem pro nás byla blízkost bizonů, dobrý oběd ve venkovské chalupě a neviditelná přítomnost Járy Cimrmana uprostřed lesů.

 
Na tomto nenáročném výletě se žádné vstupné neplatí a provozní doba je celoroční. V oblasti je totiž i množství běžeckých tratí.
 
Převzato z Turistika.cz